TIDAK ADA KELUARGA YANG TIDAK ADA PENAGIH !!!

Assalamualaikum wbt tokayoh ingin kongsi lah sedikit maklumat dengan anok2cucu sekelian bahawasanya angka satu juta penagih bila di nisbahkan dengan jumlah penduduk berjumlah 24juta, maka dalam kira2 20 0rang rakya akan ada seorang penagih .

Jika di nisbahkan pula kepada isi keluarga di negara ini berjumlah lima orang sekeluarga ,maka bagi setiap empat keluarga akan ada seorang penagih dadah bersamaan 5X4 sama 20 gitu lah.

Maknanya andai satu kawasan itu menpunyai 20 keluarga ataupun ada 20 buah rumah situ akan ada 5 orang penagih x kira lah baik dadah atau rokok yang penting (PENAGIH).

Tidak hairanlah bila ada andaian di buat bahawa setiap keluarga di negara ini pada masa ini pasti ada angota keluarga yang terbabit dengan ketagihan merokok.Keluarga yang tidak menpunyai penagih adalah keluarga luar biasa dan sangat beruntung.

Kenapa masaalah ketagihan dadah begitu menonjol ,begitu menbarahi dan mensindromi rakyat negara ini ?? mengapa anok cucu2 ku sekelian ia merupakan satu persoalan yang berangkali tidak mudah di jawab dan mengambil masa puluhan tahun untuk di kaji bagi mendapatkan jawapanya ,itu pun belum tentu jawapan yang pasti dapat kita ketahui.

Stastistik 1996 mencatatkan bahawa jumlah penagih dadah yang di daftar secara rasmi pada tahun berkenaan ialah 200,000 manakala angka tidak rasmi pula 500,000 dari jumlah 2atus ibu itu sebanyak 40% atau 80ibu adalah penagih tegar yakni penagih yang sudah tidak dipulihkan lagi ( bi arabi korban jiddan dhoif)

Datuk Megat Junid Ayub ada menyatakan telah lama dahulu semasa menjadi Timbalam Menteri Dalam Negeri menyebut bahawa purata perbelanjaan bagi seorang penagih tegar sekitar RM30.00 sehari manaka yang belum tegar RM10 sehari

Pada masa tahun 1999 sahaja seramai 35,359 penagih di kesan .Manakala statistik pada tahun 2000 menunjuk 1,037 penagih baru di kesan setiap bulan dan 1,186 lagi penagih berulang di kesan dalam tempoh yang sama dalan bulan itu. Maknanya sebanyak RM240,000.00 sehari atau RM7.2 juta atau RM 8,640 juta (RM8.640 bilion) setahun dibelanjakan oleh penagih tegar untuk dadah setiap tahun.

Semakin tahun semakin meningkat peratusan penagih dadah perbenlanjaan semakin besar itu lah hakikat anokcucu ku sekelian di mana letaknya hukum2 allah yang tidak di dapat dilaksanakan hanya sekadar penjara dan pusat serenti,yang mana lebih bagus jikalau duit itu di gunakan untuk pengajian2 secara percuma ataupun kepada anak2 yatin dan bnyak lagi fikir2 kanlah anok cucu ku sekelian yang mana baik atau pun buruk wallahuallam

Advertisements

~ by t0kayoh on May 23, 2008.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: